Sunday, March 6, 2016

before the struggle

Assalamualaikum warahmatullahi wabarakatuh.

I was sooooooo excited to write here again! Promising you guys, i'll keep on updating this blog as much as I did on Instagram/Twitter. Tehee!


Sabtu, 20 Februari 2016
Today got merentas desa. So, the night before; I told myself tahun ni kena jugak lari because this is your last year as a school student. Make some memories la deii something like that. Since i've decided to run on the next day, janji dengan diri sendiri esok kena bangun awal.

Nak dijadikan kisah, dah bangun awal. Tapi lambat jugak keluar rumah haha adoi. Nada tanya cikgu nak kena sampai sekolah pukul berapa? Cikgu cakap datang macam hari sekolah biasa. Jakgi sampai sekolah lewat jugak. Dahla lewat, on the way dah nak dekat sampai sekolah (masa dekat traffic light depan kubur) baru teringat tak bawak no. diri tu. Adoi -,-

dan lepastu baru teringat yang no. tu ada dalam beg plastik yang Nada bawak sekali masa tu. Alhamdulillah. Nak menangis rasa tahu tak t__t

Dah sampai sekolah, Nada mintak abah turunkan dekat depan pagar sekolah, tapi tengok2 semua orang dekat padang tengah stretching. Abah kedepan sikit pastu turunkan Nada dekat pintu gate padang tu. punyalah kabut sebab dah lambat, nak cepat. Nada turun bawak botol air, phone dengan topi je. Dah jalan separuh dekat padang, teringat yang no. tertinggal. ha sudah... . . . .. . .. ...

Nada call abah.

"Abah, Nada tertinggal no. tu dalam plastik yang Nada bawak tadi. Nada tak bawak turun plastik tu."
"Ya Allah......"

Hehe.

dan cuba teka apa yang terjadi seterusnya???

ye betul. once Nada sampai je dekat tempat yang rumah merah kena beratur, there you go; semua orang dah start bergerak naik. dem. kabut gila Nada naik atas, berlari tau tak!! aduhhh.... sampai2 dekat atas je dengan kabut no. diri takde lepastu tengok dekat pagar sekolah, DORANG SEMUA DAH NAK START LARI. what. even. kelam kabut saya letak botol air dekat kantin. Lepastu boleh pulak ada budak2 senior last year dekat kantin tu ha and suddenly,

"Nada!"

toleh.

what????!!!!!!!!!!!!!!!!!!!(*&&!()!!!!!!!!

JAP SKANG YANG PENTING KENA LARI

dengan kelam kabutnya Nada berlari pergi depan pintu pagar sekolah lepastu time2 camni pulak Pn. Khoo tanya "mana no. diri awak?" aduh t_t "kejap cikgu, tertinggal, nanti ayah saya hantar, dia odw" dan *prettttt!!* bunyi pebende alah yang bising tu. pengetua picit. dem. semua orang lari. abah where are youuuuu???? t_______t


ah lantak. Nada lari je. Lepastu tengah lari depan sekolah tu Nada lari sebelah Mimi, "mimiii boleh tak kita nak pinjam phone awak kejap? kejaaaappp je. kita nak call ayah kita." Tapi tak sempat nak call pun lepastu Nada nampak kereta abah dah berhenti dekat simpang depan before nak masuk sekolah.


"Abahhhhh terima kasih love you sorry abah!!"
"haihhhh macam2"

Hahahahahhahaha kabutnya oi anak sape la ni.

Cepat2 ambik no. diri tu dalam beg plastik yang Nada tinggalkan tadi. Masuk poket. Terus lari. Kena cepat oi. Tahun ni semangat dia lain macam sikit hahahah before this tak pernah pun semangat nak masuk merentas desa ke apa. Paling2 dapat no. first dari belakang masa tengah lari tu pale otak banyak duk mikir guane ni no. diri bila nok pakai nya aduh dengan nak cepat nya, nak lari lagi, yang lain semua dah kedepan waduh guane niiiiiii

Tapi serious semput. Masa nak masuk dekat kawasan Puncak Perdana tu dah tak tahan oi nampak sangat jarang exercise/jogging hahahhaa nasib lerrrrr tapi gigihkan diri jugak, push diri sendiri. tak kira la ape pun, kena. sampai. awal. Tak mengharapkan dapat nombor pun tapi at least bukan jadi antara yang paling lambat masuk sekolah la, tu je. Hehe. Tapi tengah jalan tu nak termuntah nak terpengsan semua ada. Banyak kali pesan dekat diri sendiri yang kau boleh buat Nada, kau boleh je sebenarnya, kamon la sikit je lagi, tak jauh dah tu, cepat la woi kata nak sampai sekolah awal, weh ape ni takkan baru lari sikit dah lembik??? dan sebagainya.

Masa betul2 dah nak dekat sampai sekolah, masa dekat one of the lorong cp5 tu nak terpengsan dah, kaki dah cramp tokleh nak lari dah tapi nampak je bangunan sekolah terus bersemangat oi. Cepat2 jogging sebab dah nampak sekolah!! Dan yang tokleh blahnya, semangat nak masuk pagar sekolah oh rupanya kena jalan lagi masuk dekat pintu pagar padang sekolah -,- adoi.

Masuk je pintu pagar sekolah, nampak cikgu, dalam hati yes! tak dapat no takpe yang penting dapat sumbangkan mata sikit dekat rumah sukan hihi and there you go, dapat jugak! Weh finally kot, after bape ratus 11 tahun sekolah, ni first time bersemangat lain macam masuk merentas desa hahahhaha nak tau sebab ape?

Sebaaaabbbbbb....

I know there's someone who waited for me dekat sekolah and Nada pun tak sabar nak jumpa dia! Tehee!

So, remember earlier? Yang masa Nada tengah kabut beruk nak lari tu lepastu boleh pulak tiba2 ada orang tegur Nada time tu? Hehe. Manusia bertuah ni la. Sengal kan? Dahla tak bagitau nak datang!!! Benci tau (sebenarnya suka dia datang :p) Okay la i admit it, this one berjaya made my that tau tak! Bencinyaaaaaaaa dahla dia orang first yang Nada jumpa masa sampai2 sekolah lepas lari tu. Hihi :8D









By end of the day, satu benda yang Nada boleh conclude. I was very happy on that day. First, sebab berjaya jadi antara orang yang terawal lah jugak sampai sekolah. Second, dapat jumpa you. Third, banyak benda yang Nada boleh belajar daripada merentas desa ni. You know what, sebenarnya Nada boleh je buat something yang Nada sendiri tak expect Nada boleh, kan? Macam merentas desa ni lah. Even tak dapat no. pun still happy sebab berjaya habiskan lari. Idk. Sebab dari dulu lagi kalau bab merentas desa ni memang Nada tak minat langsung. Sebab penat lepastu malas huhu. Sama jugak macam dalam pelajaran, sebenarnya Nada boleh buat. Nada sendiri kena paksa diri sendiri untuk usaha sungguh2 supaya boleh score. Bukannya tak boleh, Nada boleh je sebenarnya. Tapi diri sendiri tu je, nak or tak nak. Take it, or leave it Nada.

Tapi sakit oi kaki besoknya. Sakit satu badan hahahhahaa but guys, worth it. Macam tu jugak SPM nanti, kan Nada? Kalau kau usaha sungguh2, buat sungguh2. Once you reach your target, all those pain in the ass are worth it.



Isnin, 22 Februari 2016
Harini ada majlis rasmi. Majlis Perlantikan Pemimpin Muda sekolah; pengawas sekolah, pengawas pusat sumber sekolah, pembimbing rakan sebaya, ketua tingkatan & penolong ketua tingkatan dan pengawas koperasi. Alhamdulillah, I'm glad to be one of them. Dapat menyumbangkan something untuk sekolah, dipilih jadi ahli jawatankuasa dalam membantu dan menangani masalah disiplin pelajar- Insyaallah.

It such a pleasure you know, bila cikgu percaya dan pilih kita. Kepercayaan seseorang tu bukan boleh buat main, inikan pulak cikgu. I am honoured. Rasa dihargai, rasa seronok dll. Night after Majlis Perlantikan, i've been added to group Lembaga Pengawas SMK Cheras Perdana on facebook. Group tu dah ada since 3 or 4 years back i think. Lepastu Nada scroll2 group tu, tengok macam mana Lembaga Pengawas dulu, rasa terharu bila baca Ketua Pengawas before this. How they lead the team. Dan moganya, Lembaga Pengawas tahun ni could be better than before. Aamiin.

<3



















Apa yang Nada harapkan untuk Lembaga Pengawas 2016, kita dapat bekerja as a team. No more hate nor conflicts atau apa2 jelah. Semoga Allah letakkan dalam hati kita semua keikhlasan untuk bertugas, bantu cikgu2 tingkatkan disiplin pelajar2 sekolah kita. Tak nak dah lepasni orang pandang sekolah kita ni cikai2. Kalau bukan sekarang, moga2 satu hari nanti orang akan pandang kita as a sekolah yang dapat melahirkan pelajar2 yang cemerlang.

Nada tau kita semua boleh. On our way, kan? Pengetua pun bersungguh2 nak naikkan nama sekolah. Semoga Allah permudahkan urusan pengetua, cikgu2 dan pelajar2 dalam mewujudkan suasana dan persekitaran sekolah yang baru. SMK Cheras Perdana akan dipandang orang satu hari nanti. Nada yakin.


Jumaat, 26 Februari 2016
Dari minggu lepas lagi ustazah dah pesan dekat kitorang, nanti Jumaat depan tolong datang ye sebab ustazah nak buat program untuk pelajar2 Islam sekolah. Program Smart Solat. Takdelah busuk sangat tapi takdelah best sangat but I did enjoy the whole program. except for this one akak yang....



Dua2 gambar tu ihsan daripada Richman. Oh ha!!! Saje je carik pasal malam sebelum tu kan lepastu dah la tak bagitau kata nak datang lepastu Nada tau dia datang dari kawan2 lepastu pagi2 datang sekolah lepas ada ceramah dari ustaz yang ustaz suhaimi jemput tu tetibe je dia ada, saje kan!!!!! Benci tau.




and another memories are made, x



Sabtu, 27 Februari 2016
We got another program today. Kursus Kepimpinan Pengurusan Koko Sehari dengan team Wirajaya. I can't exactly remember the name of the program tapi lebih kurang macam tu lah. Ada 3 orang faci je and total students yang datang haritu 118 including pelajar sesi petang. Seronok sangat i tell you! Cik Aliah very the sporting. Talk yang akak faci sorang ni bagi best sangat lepastu buat diri sendiri rasa nak betulkan niat jadi pemimpin and such. Program ni yang join is ajkt unit beruniform, kelab/persatuan & permainan. Teaching us how to lead an organisation, how to be a good leader and how to makan without bercakap Best! Serious best.

yang pakai tudung coklat tu cik Aliah & pakai selendang dekat belakang tu cik Shun. <3




May we learnt something from this programme and datang bukan sebab suka2 je, ye korang? dan moga kita semua lebih bersemangat to be a better person day by day. xo



Ahad, 28 Februari 2016
Esoknya, kitorang pergi 'beraya' rumah Pn. Khoo. Ingat tak Pn. Khoo yang tegur Nada before nak lari masa merentas desa tadi? Haha! Cikgu Khoo ajak datang rumah dia, dia buat makan2. Sebenarnya cikgu dah ajak lama dah sejak dari tahun lepas lagi hahahaha tapi baru berkesempatan nak datang. Tu pun sungguh2 cikgu ajak. Terharu weolls :'-)


yang kanan sekali tu bukan cina tau, dia melayu. nama dia Ahmad BengWai

husband pn. khoo buatkan air teh cina bagi kitorang rasa





Saya macam excited gila bila pn. Khoo ajak datang rumah dia sebab seumur hidup tak pernah merasa cane rasa masuk rumah orang cina hahahahahah kesian kan!!! Takpe, yang penting dah penah. Sekali pun jadi what :p Masa memula masuk tu macam jakun, "woahhhhhhhh" camtu ha. Tapi scary sebab nampak ada ape bende yang tempat nak sembahyang dia tu pastu ade patung2 wakaka

Dan yang paling takleh blah nya pn. Khoo sporting gila, layankan je kitorang nak amek gamba dekat macam2 tempat dalam/luar rumah dia. Ingatkan cikgu garang huhuhu sebab last year cikgu garang gilaaaa kalau tak siap kerja mesti kena marah pastu kalau masuk lambat etc etc. Oh!!! Cikgu ajar kitorang addmaths. We, girls had fun by the end of the day!



Selasa, 1 Mac 2016
The day before, Pn. Anuratha maklumkan pada kelas Newton & Einstein yang besok ada kelas kimia. It's not kelas, more kepada teknik menjawab soalan or something like that? Ok takdelah, sebenarnya a week before cikgu Anuratha dah maklumkan dekat kitorang semua yang next week which mean today waktu pagi ada kelas kimia, so kena pergi makmal.

Best! Yang bagi talk tu nama dia Mr. S. Muralindran, kot. If i'm not mistaken. I can't really tell you guys how does it feels masa Sir tu bagi talk but really, rasa something tau. Talk ni more kepada motivasi la i think sebab dia ajar sikit je about chemistry. Tapi bersyukur sebab dia ajar teknik how to kecikkan skop sesebuah topik tu. Macam haritu, dia ajar macam mana nak hafal tajuk garam. I am blessed.


Sir tu exactly behind me, between Puvan & Amir

Glad that Pn. Anuratha invite him. Well atleast, tak dapat banyak, sikit pun jadilah. Ok what? ;)



Khamis, 3 Mac 2016
A day to be remembered for those who sit for SPM last year, batch 98's. Night before the results, i am the one yang gelabah rasa tak sedap hati, hows the results gonna be and all. Padahal yang nak ambik result tu bukan saya wakaka over je lebih huhu

Seminggu sebelum tarikh harini, masa perhimpunan pagi, cikgu Siti Salma dah pesan awal2 dah nanti masa hari result SPM keluar, yang lain jangan gatal2 nak duduk tengok. But...... being a good and very dedicated pengawas i am. We got a day to be nakal sometimes, no? After rehat Nada mintak Syaza teman Nada nak tunggu, dengar & tengok hows the result will turn out. But most importantly, sebab nak tau your result.

Dari kantin, gerak pegi tapak perhimpunan. Kena halau dengan cikgu Khalifah hahahah pastu kelam kabut semua pergi. Sampai dekat laluan berbumbung tu, Nada toleh pandang yang lain

"weh korang, jom la dengar....."
"cikgu suruh masuk kelas la"
"harini je pleaseeeeee"
"weh nanti cikgu marah la"
"bukan selalu kita buat kerja camni"

Nada pandang yang lain. Syaza tengok Nada,

"serious ke?"
"serious."

And we sneak out lalu jalan yang boleh tembus pergi belakang pentas tu hahahaha dah macam budak2 ponteng kelas, adoilah. Lama betul nak tunggu result keluar kitorang dah tak senang duduk dah masa tu, lepastu Syaza

"Nada, kita rasa macam ada cikgu lah dalam kelas"
"takde... tadi kita dah tanya cikgu Afandi yang dia tak masuk...."
"tapi kita takut"

And we end up naik jugak kelas sebab Syaza tak sedap hati. tapi bila syaza dah cakap macam tu Nada pun seriau gak kot2 ade cikgu. Pastu naik atas bangunan, Syaza suruh tunggu dekat tangga.

"kalau ada cikgu macam mana?"
"kite panggil Nada."
"kalau takde cikgu?"
"kite lari"

Nampak sangat tak tenang kan kalau buat kerja jahat! Tak boleh imagine budak2 yang selaaaaalu sangat ponteng kelas tu huhuhuhuhuhu

and line clear.

So dengan kelam kabut kitorang berlari turun bawah sebab takut results dah announce. Lepastu kitorang lari naik bangunan atas pulak, dekat bahagian makmal tu sebab lagi jelas kalau tengok dekat situ, dan rupanya ramai je lagi budak2 yang dekat blok A B C tak masuk kelas hahahah adoilah. Lepastu before pengetua announce, syaza cakap

"Nada, kita rasa pn. Paridah nak masuk kelas la"
"Nada, semalam pn. Paridah cakap dengan kita yang dia nak masuk kelas, nak habiskan silibus"
"Nada, 11.20 kite naik tau"
"Nada nampak tak pn. Paridah lalu? Dia takde punnnn kite takut la"

hahahhahaahahah geli hati saya dengan Syaza haritu tau tak!! takut betul budak kecik ni.

"Jadi, saya akan serahkan kepada pengetua untuk teruskan majlis"

"Baiklah, berdasarkan analisa keseluruhan gred purata seko......"

Nada cari you.

"....lah turun 0.07% dari tahun lepas."

Nada tau you boleh.

......

"Okay baiklah, seterusnya saya akan sebutkan pelajar yang mendapat keputusan straight A dalam SPM pada tahun ni."

diam.

Nada pandang you.

"Dia merupakan seorang pelajar lelaki."

Afiq, Yol and yang lain dah usap2 belakang you.

"Dipersilakan untuk naik ke atas pentas, Ahmad...."

I knew it.

"...Richman Hazim....."

I told you before, you did it.

dem.
jangan nangis.

Mama senyum, nangis terharu. Lepastu you panggil papa naik atas pentas ambik gambar sekali.

jangan nangis nada,
jangan nangis

semua senyum pandang kamera.

You did it, sayang.

"Syazaaaaaaaa t_________t"

and the rest, is history...... ;)






I will make sure yang Nada buat elok2 on my upcoming exams and of course, masa SPM nanti. I'll prove them wrong, for sure. Terima kasih sebab dah naikkan semangat everyone in the school to perform better for their SPM and dah buat Nada rasa nak jadi macam you. Mana boleh you je naik pentas!! Tak aci lah kalau macam tu. Nada pun nak buat mama abah bangga dengan Nada.




then i told myself, biar nangis sekarang sebab penat, tak larat, sebab banyak benda tak tau, rasa macam kenapa banyak sangat benda tak tau, bodoh tokleh nak buat something, terkebil2, then you cry later because you failed to makes mama & abah proud of you. ingat tu.

I'll do my best for UP1 lusa and my others upcoming exams, Insyaallah. Doakan Nada!