Saturday, July 30, 2011

Al-'Adlu..
















"Kita merancang dan Allah juga merancang. Namun, sebaik baik perangan adalah perancangan Allah."

-Nada-

#2 Harimau Malaya, HITAM KUNING HITAM KUNING!!

Assalamualaikum. Ade aku kesah kalau S'Pore menang? Ade aku kesah pulak lah kan. GO DIE S'PORE. Bab dok berlakon memey mu lah terhebakk. Teruskan begitu ey? Although aku tak tgk pun bola tu. Dah boleh imagine ok camana S'Pore lawan M'sia. Seri kan? Lepastuh campur markah yg haritu S'pore menang. Ok fine,

#Ade aku kesah?

Memang semua mengharap M'sia mng. Tapi dah tak de rezeki nak buat macamana. Abang Safee Sali, ade hikmah tu. Tak mo sedih2, buat muka comel je. Nanti kita sedih ah. Stay cute like always. Ok maksud kita hensem. HIKHIKHIKHIK. Ya Allah gedikzzzsssnya

Boleh tekan sini untuk baca yg part one punya.

Aku tak tgk M'sia lawan S'Pore sbb pegi PPG. Tahu kan? Dah bgtau dkt post sebelum ni. Btw, thanks ah dkt semua yg rindu Nada, cewwwaaah. Ni nak syg korang lebih2 ni. Kalau boleh memey la nak ngadap laptop doplohpatjam tapi apakan daya, periksa tengah merangkak dtg dkt aku ni ha. Raya nanti tak tahu la aman ke idok.

"Nada belajar rajin2 tau? Kalau dapat 5A mama bg dslr."

Itu antara reason yg menguatkan lagi aku untuk belajar. Lagipun aku kan baru je balik dr program motivasi (lah konon), jadi kena insaf. Ok, motivasi kalini memey best ah!! Tabik skit dekat Abang Li kita. Terima kasih ye, toce2.

Abang hensem, #foreverloveyou

-Nada-

Wednesday, July 27, 2011

Kedatangan mu aku nanti..

Assalamualaikum warahmatullahi wabarokaaaaaaaaaaaaatuhh. Harini kita nak buat entry yang comel. Ok, comel tak? Haha. Sebenarnya tak lawak pun. Dan tak de menda pun yang nak digelakkan. Esok kita ada ppg dkt sekolah. What? Hari khamis. Yes, hari khamis. -.-

Awak, happy 2 months.
Even kau tak pernah nak se-sweet macam yang lain, aku tak kisah pun. Dapat tgk muka kau hari2 pun da cukup. Dpt tgk kau gelak dgn kawan2 kau pun dah cukup. syok sendiri

Nama di sensored kan, atas sebab2 yang tertentu. Maap ya. Comel kan kiteorang? Alolo, cakap la comel. Haha. Gedik je, mana boleh couple siot. Hello, ai tak couple la. Serik ok, SERIK. Kan haram. Sape rindu dekat kita? Comelnya la korang rindu. Eh jap, lama sangat ke aku tak update blog ni? Tak lama mana pun kan, cuma perasan bajet hot je nak update konon la kan.

Untuk manusia yang saya sayang selepas Allah, Nabi Muhammad, keluarga dan saudara saya; Stay cute like always. Kalau ada jodoh kita tunggu besar nanti. (Ok, ayat yang sangat menyampah.) Kalau bukan rezeki aku dengan kau, memang tak dek lah kan. Kot2 lah aku kawin dengan orang lain, kau pun sama. We, perjalanan kita berdua jauh lagi kan? Dah pikir sampai kawin, kemain jauh. Satu je kau kena ingat sampai bila2, tak kira la aku pernah benci kau satu hari nanti.. kau pernah ada dalam hati aku satu masa dulu. cewwwwaah

Countdown; 4 hari lagi puasa.
Alhamdulillah. Tak sabarnya, nak bangun sahur pagi2 lepastu mandi. pergi sekolah semua mulut kering, tak ramai yang mencarut, orang pakai tutup aurat, jaga pergaulan.. MasyaAllah. Penghulu segala bulan ya Allah. :'>

Salam sayang dari saya yang comel, Nada.


SELAMAT MENYAMBUT RAMADHAN YANG TAK LAMA LAGI NAK DATANG,
JANGAN INGAT NAK RAYA JE. LEPAS RAYA TERUS UPSR KAWAN2.
Bye.

Saturday, July 23, 2011

Harimau Malaya, HITAM KUNING HITAM KUNING!!

Assalamualaikum. So like y'all guys know that ade football match Singapura haktuiih lawan Malaysia, sebenarnya aku tak tahu pun yang Singapore lawan Msia tu harini. Dapat tahu tu pun sebab log in twitter. Alhamdulillah tak miss ah sebab memang nak tengok. Sampai kena marah dengan nenek menjerit jerit macam orang gila. Semangat bola la katakan.

HITAM KUNING, HITAM KUNING, HITAM KUNING, HITAM KUNING.

Safee Sali hensem doh, tak payah cakap ah kan. Hikzzzzsssss, zzzzz. Ok, lepastuh mulalah yang dekat twitter tu, kemain ha update status bla333333, banyak ah komplen pasai lawan ngan S'pore nih. Ramai yang tak puas hati, kak Min dari mula suruh tukar keeper. Ok, nada setuju ngan kak Min sebab keeper Malaysia macam nak tak nak main je. *hentuk kepala baru tahu. #tipujeh

Tekan gamba kalau nak jadi gemokzss;




So as you guys can see, ramai en yang membebel? Ok, kalau nak follow kita tekan sini. Idk why but I'm starting know and lovesssssss malaysia. Awh, so shuwet. Oh tak pun.. Bangganya duduk dekat Malaysia. Negara aman, takdek lah nak berperang. Negara Islam, Alhamdulillah. Tapi Melayu skrg ni pun ad je yg bukan Islam, kan? Hmmmm.

Antara banyak2 tweet, i likes this:


Kalau hampa tengok S'pore lawan M'sia, punyalah kecik padang depa. Lepastuh yang paling menyampah haktuih dengan pemain S'pore yang jersey no. 11 tuh. Bapak bajet nak mampuh, eh pi main jauh2 la. Tahu ah kau dah banyak jaringkan gol, patu nak tunjuk muka bajet. EEE, ok senyap!!

Yang paling mencik bila ada pemain S'pore tu saje je sepak kaki Safee, phew memang rasa cam nak kena lmpng 800 kali dengan aku doh. Bila astro ulang tayang balik, memang sah2 kena la. Lepastuh M'sia and S'pore dedua kena kad merah, ok sangat sadis. Tapi yang tak puas hati, kapten Malaysia kena kad merah terus. S'pore kena afta 2 kali kad kuning. Pengadil yang duduk dalam padang tu cam tak adil oh. MENCIKKK!!!

Abah, nak pegi ah tengok masa 28/7 nanti. Hmmm, mesti tak boleh. ok takpe

The conclusion here, soccer make me feel wanna update this blog.. Sorry for the previous post if you think im lying. Sebenarnya tidak pung, memang tak nak update konon nak tunjuk serious la ni tak nak online. Lepasni kena suruh abah cabut wireless lah. TAK BOLEH JADI.

Safee Sali, <3

-Nada-

Friday, July 22, 2011

Peace no war.

Aku bukan manusia hebat.
Tapi aku mahu jadi hebat.

Bukanlah sehebat Superman, bukan juga sehebat Ultraman.
Tapi aku mahu jadi seorang yang hebat macam kakak dan abang aku.
Maksud aku, aku nak pandai macam dorang.
Get it?

Periksa besar aku dah tak lama, boleh dihitung pakai jari. 53 hari bukan lama. Lepas campur tolak darab bahagi, tak sampai sebulan. Mana tak nya, sehari tu kau makan kau minum kau berak kau bersin kau menangis kau gelak kau kau kau dan macam2 kau lah. Tak sampai sebulan, dalam 3 minggu ke 2 minggu je. Aku, aku dah ada persediaan? HAMPEHHHH.

Tapi takpeh, sempat jeh lagi aku nak kejar masa. Buat Pecutan Akhir sebelum UPSR. Kalau boleh, aku nak harini hari yang last sekali aku online sampai lah periksa aku habis. InsyaAllah.

Cuba bayangkan kalau aku dapat 5A dan Mumtaz:
  • Aku dapat pilih sekolah mana yang aku nak.
  • Aku dapat dslr.
  • Mama n abah mesti bangga.
  • Bila orang tanya aku dapat bape A? Tak adelah segan nak bagi tahu. Cuba kalau aku dapat 5A, orang tanya kau dapat bape A? Dengan bangga aku jawab, 5A. :)

Dengan 5A dan Mumtaz, semuanya aku dapat. Jangan doa nak dapat keputusan bagus dalam tangan. Konon 5A dalam tangan. Oh, dalam tangan je lah.. dalam slip 5C, camtuh? Hikhik, jk. Mama kata, kalau nak dapat 5A jangan doa; "Ya Allah, aku nak dapat sekian sekian sekian.." Doalah supaya kau jadi rajin, kau jadi budak yang dengar kata, kau hormat orang, kau tak biadap, akhlak kau alhamdulillah. Betul tak? Kalau rajin, semua kerja jalan. Kan kan kan?

Rahsia kejayaan ialah hormat.

Sebelum periksa besar korang sume, mintak maaf dengan semua orang, mintak restu mereka semua supaya korang berjaya. Ingat, mintak maaf dekat semua orang, dekat makcik kantin pakcik kantin, makcik cleaner sume. Mintak restu mereka. InsyaAllah. Lepastuh tolong tolong tolong, jangan biadap, jangan cari pasal, stop main, stop Internet.

GoodLuck kakak2 and abang2 yang nak ambik PMR dan SPM. GoodLuck Muhammad and kakak. Kita semua akan menghadap periksa besar tahun ni. Kalau kita semua berjaya dapat 5A Mumtaz, 9A dan 19A (kan kak?), mesti mama abah bangga. Mesti mama abah suka, mesti mama abah seronok. So akhir tahun kita gi cuti kat mana2 dengan perasaan yang gembira. MasyaAllah, :'>

Tak sabar nak tunggu time ambik slip UPSR, tunjuk dekat mama dan abah, nak tengok mama abah peluk nada, nak nangis dekat bahu kawan, nak cakap terima kasih dekat cikgu, nak cakap terima kasih dekat semua yang dah mendoakan, nak sujud syukur. YA ALLAH, :'>

Bila anda dah jadi hebat, jangan lupa cikgu. Biar anda seorang Perdana Menteri sekalipun, tanpa guru kau siapa? Biar kau seorang doktor, tanpa guru kau siapa?


Panjang sangat berleter. InsyaAllah, tak online dah.
Aku kalau boleh tak nak mengharap sangat, Nada cuba buat yang terbaik untuk semua.

Tunggu 5A,
Tunggu Mumtaz.

-Nada-

Thursday, July 21, 2011

Mari sini beritahu pada dunia kalau kau cukup hebat.



Assalamualaikum.

"Sebab kubur lain lain lah aku nasihatkan kau ni, karang kau dah masuk dalam kubur, ustaz,ustazah kau, mak bapak kau, adik abang nenek kau, sedara kau, sepupu sepapat kau ada yang nak tolong? ELOK SANGAT LAH TU. nanti kau dah meninggal dunia, kau korek kubur sendiri, timbus kubur kau sendiri, kau kapan kan diri kau sendiri. pastu nanti kubur kau jangan dok dekat sangat dengan aku eh. nanti bising memekak lak kubur aku dengar kau meraung meroyan royan kena seksa dalam kubur kang"

Sila rujuk post ini untuk tahu lebih lanjut.

Saya bukan siapa2 yang boleh nasihat orang sebab diri saya ni pun banyak buat silap. Kadang2 tu dekat sekolah bila tegur orang makan berdiri ada rasa serba salah jugak sebab aku pun makan berdiri. Tegur orang senseng lengan, tegur orang yang bising bla3. Tapi satu je aku tak berani nak tegur orang, so dekat sini aku tegur boleh? Tolong jangan terasa, saya tak tujukan khas kepada orang tersebut.. cuma nak kata; Korang yang sekolah dengan aku ni kan pakai baju kurung, pakai kain kan? Jangan angkat2 eh kain tu, nampak sangat selekeh. Maksud Nada, daripada dok angkat kain tu lebih baik korang bukak je kain, ade seluar kan? Lepastuh pakai la stoking. Tu je..

Sekarang ni kan kita tengah pasang lagu sedih dekat blog kak Anis lepastuh tengah baca blog yang penuh dengan monolog2, peh tak payah kata. Memang berbelit ayat depa, tak tahu nak paham macamana. Tapi kadang2 tu rasa macam nak nangis je bila baca. Tak tipu, itu jujur. Sebab apa yang cuba disampaikan tu, slow2 Nada cuba paham. #Eh apa aku merepek?

Kepada sesiapa sahaja yang pernah membenci saya, Nada. Sila terus terang dan kata kenapa anda benci saya. Saya tak nak bermusuh. Ish.
#Mulut manusia aku tak boleh tutup.

Assalamualaikum.

-Nada-

Wednesday, July 20, 2011

Wordless Wednesday | Text

Nama aku Nada.
Umur aku 12 tahun.

Aku bukan budak sombong.
Walaupun aku ni pengawas sekolah.

Aku bukan budak bajet hot, sebab aku cool.
Aku tak suka ada musuh, so chill.

Aku tak suka tegur orang yang buat salah.
Sebab nanti bila aku buat salah, mula lah dorang cari masalah aku.

Aku tak suka catit nama orang dekat dalam buku.
Aku jugak tak suka kalau orang cakap aku gedik bila catit nama dorang dalam buku.
that's why kadang2 aku tak catit. aku bukan gedik, fullstop

sambung lagi

Aku tak suka cari pasal dengan orang, tapi lainlah kalau dia yang cari pasal.
Aku bukan jenis orang yang suka ada ramai2 kawan ni. Walaupun kawan aku ramai, :)

Aku lahir 18 Ogos 1999.
Tahun ni birthday aku jatuh bulan puasa, hari ke-18 puasa.
sukanyaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa

Aku suka seseorang.
Tapi seseorang suka dia.
Ade aku kesah?


Jangan judge seseorang kalau tak tahu,
Demi Allah saya tak suka bermusuh.

Nada.

Tuesday, July 19, 2011

no words, peace

Assalamualaikum. Kita kan jealous bila tengok orang yang minat Justin Bieber. Kenapa? Sebab kita rindu time dulu2 yang bila kita suka sangat marah dekat sape2 yang cakap buruk pasal Justin Bieber konon pakwe kita lah kan. Betul ni, rindu sangat. Nak nangis, ahhh tidak. Ok mengada, tak nangis pun. Saja nak tambah feelin' terkezzut boboi.

Bila kita dah ada dslr nanti kan, kita teringin nak ambik gambar embun waktu pagi, bulan, matahari, laut, jalan raya.. kalau boleh nak buat slow shutter macam abang Shamin selalu buat. I dont know nak panggil dia panggil, abang? Ok whatever.

Harini kan mood kita tak menentu ow kat sekolah. Sekejap marah, sekap nangis, sekejap gelak. Semuanya sekejap lah, tak de yang lama pun. Ok, tak heran sangat pun lah sebab macam hari2 memang camtuh jeh. Lepastuh kan, macamana nak elakkan daripada online eh? Manada benda yang menarik tertarik kau memang da bomm pun dekat Facebook and others ni. Ya Allah, kuatnya syaitan yang kau datangkan dekat aku ni.

Girls and boys out there yang tak kenal siapa kita jangan sesenang je judge aw? Tak suke ah. Kita memang lah tak tinggi, kita pun tak hitam. Kita tak adalah pandai macam kawan2 kita yang lain. Kita tak ada lah bodoh. Alhamdulillah, sederhana. Kan bersederhana itu lebih baik? Kita memang nampak macam sombong. Tapi sebenarnya tidak pun. Ce tanya kengkawan kita, manada kita sombong. Ok, janganlah kau pi tanya musuh aku or orang yang tak suka aku memang la depa dok kata aku ni sombong nak mampuih. Terserah pada orang lah nak judge kita macamana, mulut manusia kan memang kita tak boleh tutup. Senyum je, lagi korang layan orang yang dok ejek korang tu lagi menjadi jadi perangai dorang.

No hate, No harm, No revenge.
Peace.



-Nada-

Monday, July 18, 2011

TRUSTed

Assalamualaikum.
Banyak, terlalu banyak benda nak type.
Mana satu nak mula? Haha. Tak lawak pun.

Manusia berubah. Mana boleh kau mintak mereka jadi apa yang kau mahu. Macam tuh je? Tolong jangan jadi bodoh. Allah bagi kau akal, tolong pakai. Jadi kalau dia salah, dia tak jadi macam apa yang kau nak, kau nak kutuk keji hina maki hamun dia lah? Macam tuh ke manusia? Tak tahu nak menghargai. Allah buat semuanya untuk kau, Allah cipta dunia.. Allah bagi kemudahan. Semua untuk kita, ye. Untuk manusia. Tapi mana letaknya erti syukur kita? Eh sial la, puih.

Saya disini bukan nak berlagak bajet sombong konon baik alim nak mampos, saya pun penah buat silap. Tapi bukannya salah pun kalau kita nak nasihat orang. Ye, memang umur macam saya terlalu muda nak cakap semua benda macam nih. Bak kata orang tua, belum cukup makan garam. Tapi saya belajar, belajar dari kesilapan. Belajar dari masa silam.

Bila kau kata macam tuh, bila kau sebut macam tuh. Bila kau hina tengking maki hamun aku macam tuh sambil buat muka tak bersalah. Seolah olah kau mengeji ciptaan tuhan. Ye, tuhan kau. Tuhan aku juga. Kau kata aku jahat? Kau kata aku kejam? Kau kata aku gedik? Seolah kau ngomong kosong, kau lontar balik kata2 itu pada kau. Jangan ingat kau bagus sangat. Jangan ingat kau perfect sangat. Ye, memang aku tak pernah perfect pun. Tapi tolong jangan tunding jari. Kau pun sama, jangan ingat bagus sangat. Jangan ingat semua orang suka kau. boleh jalan
Kau nak maki hamun aku sekali lagi? Kau nak marah aku lagi? Kau nak bagi tahu semua orang yang aku ni jahat? Kau nak buat semua orang benci aku? Silakan. Tak de sape larang.

Ingat,
bukan semua orang suka kita.


Even aku tak perfect, aku bukan macam kau.
Sebar fitnah sana sini, mulut busuk.
Aku sabar, aku kan baik. :)

Aku ada masalah untuk percaya manusia, tolong jangan bagi aku percaya kau dan kau khianati aku. Kau buat aku sakit hati. Lepas tu aku boleh janji, aku akan benci kau. Atau, aku tak pandang kau macam aku pandang kau dulu. Aku tak nak kenal kau sape. Think before you say.

-Nada-

Saturday, July 16, 2011

Saya malu..

Saya malu..
Dunia dah mengubah segalanya,

Saya malu..
Tengok perempuan sekarang,

Saya malu..
Tengok kaum hawa berpakaian begitu,

Saya malu..

Saya tak nak bersalah jikalau kami dipandang jijik, dipandangan hina, dipandangan kotor suatu hari nanti. Saya cuma nak cakap, tolong jaga maruah kita. Tolong jaga maruah perempuan, kita sama2 perempuan. Saya betul2 malu.



-Nada-

Aku bukan jahat.


Siapa kata?
Ye, memang aku belum cukup sempurna untuk nasihat orang lain. Tapi aku tak pernah suruh kau ikut apa yang aku cakap. Aku cuma menyampaikan benda yang aku rasa betul. Jangan menuduh melulu, kau yang teruk kena nanti. Aku dah bagi tahu awal2.

Memang bukan niat aku dan tak pernah terlintas dalam fikiran aku nak tunjuk taiko depan kau. Aku budak baik, aku tak nak jadi budak jahat. Ya Allah, astagfirullah.

Tolong jangan labelkan aku sesuka hati kau. Kau pun sama, jangan ingat kau bagus sangat. #Aku tak ada niat nak cakap dekat sapa2, tolong jangan terasa.

Sekarang aku tak boleh nak kata apa. Aku tak boleh nak tutup mulut sesiapa. Kau nak kata apa suka hati kau lah. Tapi kalau betul itu kenyataan, betul apa yang kau cakap. InsyaAllah aku terima. Cuma, aku terasa hati dengan kau bila kau tulis macam tuh.

Senyum sekali lagi


Kadang2 tu ada rasa macam nak lempang kau je, nak jadi jahat macam Angry Birds. Tapi aku tak lah sejahat itu, kau kena tahu tu. Aku bukan nak berlagak bagus bajet sombong nak mampos haktuih, tapi aku tak pernah nak jahat dengan orang yang tak buat jahat dengan aku. Aku budak baik, bukan budak jahat.
Aku rasa dah banyak kali aku ulang ayat yang sama

Ingat,
aku dah tak kan pandang kau macam aku pandang kau dulu. Ye, disebabkan satu perkara aku akan kenang sampai bila2. Tapi aku dah lama maafkan kau.

"Manusia boleh berubah jika mereka mahu, Allah tidak akan mengubah sesuatu kaum jika mereka tidak mahu mengubah diri mereka sendiri."

Yang ikhlas menaip dari hati,
Nada.

Friday, July 15, 2011

Life



Aku tak kuat macam yang kau sangka.
Aku tahu aku tak sesempurna kau.
Aku banyak buat salah dengan kau.
Dan kau benci aku.

Haha.

Sekejap!
Nama kau siapa? Aku lupalah.
Kau kawan aku ke?

Heh.

Jangan bodoh sombong, pura2 nak jadi kawan aku. Aku tahu kau sakit hati dengan aku, selalu. Kenapa kau tak terus terang? Jangan cakap belakang, nanti kau yang berdosa. Kau nak marah aku sebab type macam ni? Terus terang kan lebih baik. Kalau kau kenal aku, kau tak kan pernah cakap aku kejam. Mungkin di Luh Mahfuz sana dah tertulis, aku dengan kau begini jalan ceritanya. Aku dan kau tak pernah mintak. #Senyum

Lebih baik berdiam diri dari difitnah. Aku pernah rasa difitnah. Aku pernah rasa dibenci. Aku pernah rasa dicaci. Aku pernah rasa dihina. Aku juga pernah rasa dipulau. Sudah, tu dulu. Aku tak nak benda yang sama berulang lagi. Aku nak jadi aku yang sekarang, aku yang bahagia. Ceh

-Nada-

Wednesday, July 13, 2011

Turn back and smile


Assalamualaikum, hye gentleman and not-so-gentleman or woman out there whos reading this now. I think that i have to quit from being in this cyber/web (or whatever others name) world. Kenapa? Eh awak jangan ah tanya kita kenapa. Kita periksa ah tahun ni. Menyesal ah, insaf ah camnik. Tak mo ah nanti keputusan teruk. Tak mo la nanti menangis sorang2 dekat tangga surau. Lepastuh tengok kawan semua menangis happy jeh dapat 5A. Sebelum semua tu terjadi, baik kita cosentrate dalam pelajaran. Kans?

Kalau boleh:

1. Tak nak suka sape2.
2. Belajar rajin2.
3. Buat study group selalu.
4. Bincang soalan2 yang lepas.
5. Rajin buat latihan.
6. Tumpukan sepenuh perhatian dalam kelas.
7. Tak nak biadap, kurang ajar, kurang sopan dan sebagainya.
8. Tak nak tinggal solat.
9. Tak nak online Fb.
10. Mintak maaf dengan semua orang.

Ok dah jangan cakap terkezzut pape je lah kan, tak heran pung kalau demo semua nok terkezzut. Dok heran la mung. Mwehe, tak mo sedih cakap rindu kita. Jumpa kat sekolah kan kan kan? Haha. EE, campelik je sebab dekat sekolah kita lain wo, dekat Fb ke Blog ke mana2 je dalam web ni kita lain. Tolong ah.

Cheers, perjalanan kau jauh lagi Nada.

Assalamualaikum.
-Nada-

Tuesday, July 12, 2011

May Allah Bless Us

Assalamualaikum.



Harinikan kita balik lambat, dalam pukul 6:45 macamtuh. Lepas jeh habis kelas, kita dah janji dengan Ain nak bersihkan kelas sama2. Alhamdulillah kelas bersih, suka!! Kiteorang susun meja, kerusi. Lepastuh susun buku budak2 lelaki and perempuan yang bawah meja. Susun beg telekung, susun Al-Qur'an, susun kasut. Bersihkan tingkap walaupun tak berapa nak bersih. Sapu sampah of course. Lepas dah siap semua2 tu, kiteorang pergi solat. Ya Allah nikmatnya. Boleh jadi calon menantu makcik tak? Hihi.

Dia azan sedap.



Apa dah jadi dengan dunia luar? Saya tak paham. Konflik sungguh masalah negara sampai ada yang terbunuh, Innalillah. Lagipun, itu bukan masalah saya untuk kesah. #Takkesah

Hal politik. Hal negara. Hal ihwal Islam. Tu semua bukan masalah saya. Biar Perdana Menteri kita, pakcik Najib uruskan. :) Lagipun, umur macam saya terlalu muda untuk kesah dekat semua benda tu. Sedarlah Nada, periksa dah nak dekat. Bila kau nak belajar? Jawab!

Kawan,
Saya tak kisah pun kalau awak nak benci saya or whatever. Saya ikhlas kawan dengan awak. Bukan masalah saya lagi untuk benci awak or tak suka dengan awak. Kalau dulu tu memang lah, tapi saya dah tak nak cari masalah. Saya tak nak bermusuh dengan sesiapa. Kalau ada sesiapa dekat sini yang benci dekat saya, cakap depan2 apa yang awak tak puas hati pasal saya. Saya tak nak ada sesiapa pun benci dekat saya, susah.

Kita baik dengan semua orang, tapi tak semua orang suka dengan kita.

Kita kena terima hakikat dunia, kan? Allah dah rancang sebaik baik perancangan untuk diri kita, jadi apa yang perlu kita usaha untuk mendapat yang terbaik aje lah. Sesungguhnya Allah lah yang menentukan setiap sesuatu yang terjadi di atas muka bumi ini.

Assalamualaikum.
-Nada-

Monday, July 11, 2011

L to the O to the V to the E

Assalamualaikum. Awak jangan lah baik sangat dengan kita sebab nanti senang2 je kita boleh suka awak. Awak tahu tak hati perempuan ni mudah tersentuh? Awak tak tahu? Jadi sekarang awak tahu kan. Jangan senang2 awak nak rapat dengan kita sebab kita takut kita jatuh cinta dekat awak. Hati kita cuma pada yang satu, kita nak cuba belajar betul2 mencintai Illahi. Kita serious ni, tolong percaya.

Secara jujur, memang kita mudah sangat nak jatuh cinta dekat seseorang. Jadi kita tak nak dah jatuh cinta dekat sesiapa. Sebab dalam hati kita cuma ada dia. EEEE, apa yang kita cakap nih? Eh Nada, awak tu kan muda lagi. Sibuk nak kecoh pasal suka sayang cinta ni pesal? Tuih.


Thanks dekat sesiapa yang nak komen dekat blog kita tu, hikhik. Terharu ah. Kita dah adakan tempat komen, komen banyak2 tau? :) And kepada sesiapa yang dah follow tolong bagitahu dekat shoutbox supaya senang nak lawat blog awak. Ni tak, dah follow senyap je. Menakutkan oh, Hihi.

Sunday, July 10, 2011

Something to share.

Assalamualaikum. Aku fikir dua tiga kali jugak sebelum nak buat post ni, samada aku nak tekan PUBLISH POST atau tidak. Antara alasan aku kenapa aku buat entry macam ni ialah aku nak tarik lagi orang datang blog aku. Tengok lah, blog aku kosong even aku dah make-up macam ni pung. Aku aku mengaku yang blog aku simple. Fine, tak secantik korang. Yang dekat shoutbox pun sikit je yang datang, komen? Langsung tak dek.

Sekarang ni kan zaman bercinta, kan? Tak sah kalau tak dek status dekat Facebook tu Kita sayang dia seorang sahaja and blablabla yang ayat dia pun macam geli je nak baca sebab memang geli pun. LaGi2 KaLaU aDa YaNg TaIp MaCaM nI. Lagi lah geli aku nak baca, tak tipu. Lepastuh yang kalau tak pasal couple ni mesti tulis rindu dia, kenapa dia tak suka aku? Kenapa dia suka orang lain. Oh, geli. tapi aku pun sama je, puih

Oh lupa, kena cermin dulu sebelum nasihat orang.
Tapi sekurang kurangnya aku tak gedik macam kau.


Better we love someone who can love we back, means like your family cousins etc. They're love you but afraid to admit it. Just dont hope too much, because that too much can hurt you soo much.

Tadi kan kita baca dekat surat khabar pasal BERSIH 2.0 tu ha, kita pelik la kenapa dia buat menda ni? Kita tak paham tau, apa yang kita paham. Dia buat benda ni macam lagi nak membuka peluang kepada orang untuk buat rusuhan bersar-besaran. Lepastuh kita ada tengok video yang pakcik tu kena tendang. Ye awak, serious. Ada pakcik tu kena tendang dengan polis. Nauzubillah, kita tak nak kata apa2. #Tutup mulut. :\

Bagi kita BERSIH 2.0 ni pun macam menyusahkan aje sebab kena buat roadblock dekat macam2 tempat, kita nak pergi tusyen dekat sekolah pun dah lambat. Awak tahu kita stuck dalam jam nak pergi sekolah tu almost 1 hour. Ya Allah, betapa seksanya penatnya duduk dalam kereta. Panas buntut.

Peng'komen' terbanyak insyaAllah dapat giveaway, Haha.
Sekarang ni follower kita dah 99 orang. Terkezzut you.
-Nada-

Manners.

Assalamualaikum. So hows my blog new look? Cool aint? Simple and vintage. Em, not-so-vintage or even like a paris etc but I like it. Mwehehe. I spend tak sampai sehari pun edit blog ni and im grateful, Alhamdulillah sebab berjaya edit blog ni. I changed it to Classic Template for a some reasons, and i cant change the background to other image. So let it just be white.

You can leave your comments here if you were satisfied with this new look. Sorry for those broken/terrible english. Im just trying to be a better person. And i think i've to change to be a better person. I'm cruel enough, if im telling you all my secrets.. awak tak kan pandangan saya macam awak pandang saya sekarang. So thats why ive need to change. Bukan blog aje yang kena tukar tapi peribadi, akhlak dan adab saya pun kena tukar.



What make me wanna be a real me? A girl that name Nada again? I dont know but just now ive read newspaper and there about Dajjal. I'm shocked, tersentak awak.. I just dont know why but please jangan cakap apa2. Bagi saya kan orang sekarang ni, kalau kita rajin salah tak rajin pun salah. Mana satu yang betul ni? Ye lah, mulut manusia kita langsung tak boleh tutup kan? Sabar, Allah with you.

Till now, see you soon.
-Nada-

Saturday, July 9, 2011

Nothings on you means everythings for me.



I jaz lev you, naw on.


Take it serious,
you're and idiot if letting me go bro.

6# dont make me cry like you done it today, its hurt.
Assalamualaikum.

Friday, July 8, 2011

Dont change.

Just be who are you now. The way you treat me, the way you look at me. The way you smile at me, that smile.. only heaven can make. mwehe

Theres no descriptions to say how much I love you, and jyeah like seriously im talking about love? wtf, tak patut. jyeah i know.

suka sayang cinta pun ada hadnya jugak dan saya tahu itu. dan sebab awak jugak lah saya kadang2 tak boleh nak tumpukan perhatian dalam kelas. oh tolonglah jangan, seronok sangat bila tak sama kelas dengan kau sebab tak de sape aku nak pandang. bila kelas dengan kau macam orang gila, kau gelak pun dah cukup buat aku gelak. you rock my world

please dont change who you are, i want you like this always. just please dont change the way you treat me well. you act like nothing happen although y'know that i'd love you. Haha, cool yeah?

but theres someone who ruined everything, damn.

tadikan aku dengar kau gelak gila2, sakit perut aku dengar kau gelak. Haha, comel je. kfine aku perasan whatever. da senyap ah aku saje je cakap tak payah ah nak cakap lebih2. suka hati ah nak kata ape pun, kita suka dia. ok geli. bye



You cool like diz bro, treat me well.
I likes you too much.

5# please be someone who can take care good of me.
Assalamualaikum.

Thursday, July 7, 2011

Kawan pengaruh besar.

Aku tak pernah mintak pun untuk ada kawan yang sejahat itu.
Tapi Allah kan kata, Kun Faya Kun. Jadi maka jadilah, jadi.. jadilah.
Kalau Allah dah sebut Nada Badrul Hisham cuma ada 5 orang kawan baik dan boleh dipercayai sahaja. Maka itu lah. Sudah tercatat di luh mahfuz sana.

Cuma kita lah yang kena bijak dalam memilih kawan. Kawan ni ibarat cermin untuk diri kita, kalau kawan kita tu jahat jadi samalah kita dengan kawan kita tu. Kalau kawan kita tu baik, pandai. MasyaAllah, berair-cond perut mak awak kan? Mak mana yang tak nak tengok anak dia berjaya?

Alhamdulillah, semua kawan Nada boleh bawak Nada pergi ke 5A dan Mumtaz insyaAllah. Kan weh? Tu lah korang asyik nak main je, kita sebagai seorang pelajar yang cemerlang tak boleh jadi camnikk. (sambil buat gaya macam Mustapha) menyampah tak? -.-

So kesimpulannya di sini, kita perlu pandai pilih kawan. Jangan main petik je, "Ha, aku nak kawan dengan kau." Kalau kawan kita tu hisap rokok? Kawan kita tu jahat, kita pun akan terikut ikut la dia. Jadi korang sume dah paham kan? Kan kans?

Manusia ni senang sangat berpaling tadah, ecehh. Tapi betul lah kan? Jadi kita kena ada sifat Istiqamah dalam hidup kita jugak. Kan? Untuk jadi seorang yang berjaya di dunia dan akhirat. Siapa nak dunia maka dia dapat dunia, tapi siapa nak akhirat maka dia akan dapat dunia dan akhirat. INGAT! Post yang lepas Nada sebut, jika hubungan kita baik dengan Allah maka baiklah hubungan kita dengan manusia.

"Ya Allah, semoga apa yang aku sebut dan beri nasihat pada orang dapat aku praktikkan dalam diri aku sendiri. Ya Allah, insyaAllah Nada akan cuba buat yang terbuat untuk diri Nada sendiri and untuk semua orang. Ya Allah, bantulah aku daripada godaan2 syaitan. Nauzubillah."

Sama2 muhasabah diri ye?


I've through this long pains,
I know how hard it is,
Sabar,
Allah kan ada.

5# Suara sedap dan pandai baca Al-Qur'an.
Assalamualaikum.

Wednesday, July 6, 2011

Ini tidak adil, tidak adil bagiku..

Assalamualaikum.


Dulu kan, kalau aku pandang kau aku buat lek buat peace je. Aku tak de perasaan ape2 pun dekat kau. Alah, kau sama je macam lelaki lain. Nakal, tapi lelaki kan memang nakal. Tak nakal tak sah. Macam budak laki gelas gua, nakal2 pun pandai. Tengok muka memang muka orang bodoh, tapi keputusan periksa meletopszz.

Aku tak ingat bila tapi tahun ni, aku tiba2 suka dekat kau. Pantang aku kalau nampak mata2 pandang kau. Haha. Angin mana tah aku tak tahu, tiba2 cerita dah sebar kata aku suka kau. Phew, cantik suke lettew? TAKKKKK. Boleh lah, Haha. Panasss.

Dan benda yang tidak enak mula kedengaran. Weh, ade orang suka dia. Kau tak cemburu ke Nada? Bohong kalau aku kata tidak. Aku tahu dia hensem sebab tu ramai orang suka dia noktah

Kalau diikutkan, aku tak berapa kisah sangat pun. Tapi kalau dah melampau tahap hak tuih tak tahu nak kata apa lagi, sapa tak marah? Memang bukan aku couple dengan dia pun dan aku tak nak pun couple. Euwww. Tapi rimas lah kalau ada orang suka dia lepas kita suka dia.

Sis, Bro wa tak maksudkan sapa2 dan jangan mengada ngada nak terasa lepastu merajuk bagai dengan wa buat2 tak layan. Lepak chill rilek lah, kans? Wa just cakap bagi pandangan wa. Watlek Watpeace bro.

Sekarang aku dah balik lewat sebab tusyen petang. Ma suruh tusyen sebab UPSR and PSRA nak dekat da.
  • Pertengahan bulan Julai ni ada Setara 3.
  • Akhir bulan Julai ada PPG, insyaAllah.
  • Bulan lapan Gerak gempur.
  • Pertengahan bulan Lapan ada Percubaan, rasanya.
  • Bulan September UPSR, selang seminggu PSRA.
Start dari harini, UPSR 69 hari lagi and PSRA 72 rasanya. Lupa lah kakak. Jadi kesimpulannya di sini? Saya, Nada Badrul Hisham masih agak malas untuk mengulangkaji pelajaran walaupun saya memang tak nak ulangkaji sebab saya tengah cuba untuk menjawab soalan2 peperiksaan yang lepas2 sahaja. Sekian, terima kasih.
Selingan
Kawan baik kita yang kita sayangzs muah,
  • Nurul Izzah Huda.
  • Aqila Solihin.
  • Nur Samihah.
  • Ain Munirah.
  • Anis Adibah.
Top 5, eh awak tak ade ke? Alaaa, jangan la merajuk. Sekeh kepala tak mo kawan baru tahuk. Kita sayang semua kawan kita ah, tapi mereka yang kat atas lebih sikit dari kawan2 kita. Tak mo terasa nanti kita merajuk. Ok? Great.
Semua nama kat atas tu gila2 je perangai depa kecuali Samihah and Ain. Haha. Tapi depa the bestzs bro, hik. Dan nama2 kat atas tu lah yang banyak tahuk rahsia Nada bla3 sume dorang tahu ah. Ok, tak sume.
Yang paling ai rapat you, Izzah Huda, Anis and Samihah. Sebab selalu rehat dengan depa. Ain pun sama, dalam kelas duduk sebelah dia. Bestzs. Aqila jumpa time petang and tusyen Sabtu. Tapi kami satu kepala. Jangan jelezszz ye? Hoho.
4# Kita tak nak awak hisap rokok.
Assalamualaikum.

Monday, July 4, 2011

Eww eww.

Assalamualaikum. Sekarang ni semua orang sibuk update blog masing2 cakap pasal 1Sukan 1Murid 1Malaysia, ehyeke? Aku tak tahu la ape nama benda yang korang dok kecoh2 tu sebab aku tak sertai. Sebab? Aku sekolah swasta. Jadi tak tahu ape2, orang pertama yang tanya Lisa la. Aku mula2 blur, bila semua orang dah tulis dekat blog masing2 cakap ade larian tu baru aku tahu.

Ade sape2 tak yang rindu suruh kita update blog ni? Eh tapi kan baru berapa hari tak update. Tapi kan kita rasa macam pelik la sebab tak update blog. Sorry ye sebab blog ni banyak sangat penggunaan bahasa macam aku - kau, kita - awak, saya - awak dan sebagainya. Ikut konteks dan penyesuaian ayat la eh? :>

Bila semua orang sibuk update pasal 1Sukan 1Murid 1Malaysia tu, aku pulak sibuk pergi Kem Pengawas yang sangat tidak best. Ye, sangat!! Kalau la kita tahu program tu tak wajib, kita tak datang ok. Tapi ade faedah jugak datang. Ok dah jangan merungut Nada, kau dah pegi dah pun kan. Benda yang sangat tidak best dekat sana?

  • Kawad.
  • Motivasi. boring~
  • Muka jadi hitam sebab kawad lama sangat. 2 hours non-stop, ok tapi berhenti rehat 10 minit macamtu. Kalau boleh nak pengsan dekat situ.

Kawad memang sangat tak best. Dan apa yang paling kelakar sekali adalah saya dan pengawas2 lain wajib berkawad dekat perhimpunan setiap Isnin. Memang sangat kelakar, ok tepuk tangan. Tapi kawad yang macam biasa2 aje la, bukannya kawad formasi ke kawad berirama ke hape. Tapi memalukan.

Disebabkan saya dah datang Kem Pengawas tu jadi harini saya berjaya menjadi pengawas yang berdedikasi. *tepuk dada sendiri. Bangga okehhh. Tadi kan best dekat perhimpunan. Saya berdiri, konon berlagak lettewww jadi pengawas sekolah? Sambil pegang buku tulis kecik dengan pensil tekan warna pink lepastu letak jari telunjuk dekat tangan suruh kawan2 senyap.

Masa habis perhimpunan pun sama, kiteorang sebagai seorang pengawas yang berdedikasi haruslah menjalankan tugas mereka. Eceh. Phewww, menyampah ah tu kitewww type macam tuwww. #Memang saja pun letak www banyak2. Jangan marah yewww.

Ingat tak dulu kita ade kata yang kita da dapat Domo? Alhamdulillah, yey! ;'D Nak tunjuk moleh kan? Hiks, kita tunjuk dompet je ah. Sebab ade gamba dompet. Malas doe nak ambikk gamba lagi. :)


Yang saya pergi Kem Pengawas tu hari Sabtu. Balik tu mesti lah mengantuk, tapi sempat lagi online. Sekejap aje, ehyeke? Dah lupa la. Eh taktak, online lama kot. Lepastu tidur lambat. Esok tu pun bangun lambat. Bangun2 je kak Lyn kata ade kelas/program. Ma kata, sebab ma text kak Lyn. Sebagai seorang pengawas yang berdedikasi ni, haruslah datang program tu sebab ma suruh. Lagipun program tu pakcik kita yang handlekan. Ye la kot. Kita jadi VVIP (very very important Princess) haritu sebab kita datang lambat. Program tu pun tak payah bayar, HAHAHAHAHA. :p

Dapat sijil free pulaks tu. Holamak, memang best la.



Perasan tak kulit kitewww dah hitam? HA! Ni kes sunburn semalam tu lah yang Kem Pengawas sebab nak jadi seorang pengawas yang berdedikasi. #Asyik ulang ayat tu jeh. Gambar atas ni gambar sijil. Best woo, dapat sijil nama tak salah eja dah. Selalu salah eja yang Hisham la, jadi Hisyam. Tak suka okehh.

Ehem. Canon doh, jangan memain. Haha.



Berlagak takpe, jangan riak. -.-

Memang agak panjang, tapi kalau baca leklok dengan penuh khusyuk, tak panjang punggg.

3# Kau buat aku bersemangat untuk datang sekolah. Alhamdulillah ;'D
Assalamualaikum.

Friday, July 1, 2011

Allah ade untuk awak, sentiasa.


Assalamualaikum. #inientryjiwang
Saya tak tahu la nak cerita pasal ape dekat entry ni. Tapi saya ni macam mengada - ngada. Cepat sangat terasa. Saya gedik, oh betul la kata Ain.. Saya memang gedik. malam ni saya jadi doktor cinta sekejap, ade abang ni tanya saya pasal macamana nak pujuk perempuan/tunang dia yang merajuk bla3. saya terharu sebab dia tanya saya dan saya mampu bagi pandangan saya yang tah pape. bila saya baca apa yang dia hantar, saya pulak yang rasa macam nak nangis. sabar k awak?


Abah kata saya ni cepat terasa/terguris hati kalau orang cakap buruk walaupun sikit pasal saya. contoh macam dia perli saya atau ape2. saya tak tipu. saya pun cepat sangat tersentuh kalau orang cakap apa2. kalau ade tazkirah pasal nangis2 ke or pasal motivasi mesti saya nangis.

Sekarang ni saya tengah tengok Imam Muda, awak saya rasa kan macam nak nangis dengar Imam Muda tu baca surah2 dalam Al-Qur'an. awak, saya rindu Rasulullah, saya rindu Allah.. SAYA NAK JUMPA ALLAH. :'>

Tadi pun masa Imam Muda kena bagi tazkirah tu pun saya macam nak nangis. Ya Allah, tersentuh. abah kata, kita kena bersyukur kalau Allah bagi kita hati yang lembut. Cikgu kata, Nada boleh buat yang terbaik untuk dapat 5A dan Mumtaz cuma Nada perlu usaha lebih dan jangan ade penyakit malas.

#Saya suka Imam Muda Nazri.


Tadi kan ma kata dengan saya: "Nada suka Domo yang suka kentut tu? Hahaha."
Pastu kita balas la balik: "Ye la ma ni."



2# kita nak dia pakai kain pelikat masa solat.
Assalamualaikum.

Alhamdulillah. ;D


Assalamualaikum. #inibukanentryjiwang
  1. Terima kasih dekat follower yang dah sudi follow, bagi komen, tinggalkan pesanan dekat shoutbox and sudi baca blog Nada. kalau yang follow tu tak kan tak baca kan? mweheh.
  2. Insya-Allah dah tak nak kerap sangat online buat masa sekarang. Periksa setara 3 dah dekat and akan datang ada percubaan untuk UPSR dan juga PSRA. Jangan rindu tau.
  3. Gambar dekat atas tu saje2 letak sebab tak tahu nak letak gamba ape, jangan ye fikir lain. Hidup saya bahagia alhamdulillah dalam keluarga dan kawan2 yang happy. :)
  4. BULAN RAMADHAN DAH NAK DEKAT, TAK SABAR!! UPSR pun dah nak dekat dah. PSRA pun.
  5. Blog dah jarang update kot, entah. Dah private wall fb.
  6. Nada dah dapat barang2 Domo, and Alhamdulillah. Thanks ma and abah. kita dapat beg, bantal, bantal peluk (adik punya) and dompet. :)
  7. Ma, nanti nak Angry Birds pulak boleh?

Disebabkan Nada tak tahu macamana nak bina ayat. Jadi Nada listkan point2 penting sahaja untuk diberitahu. Yang pasal jam tu, boleh tengok dekat entry lepas (tekan sini). Kalau ade sape2 yang berkenan boleh inbox dekat facebook Nada. harga boleh kurang, insyaAllah.

Gambar pakwe saya:

1# kita teringin nak dia jadi imam solat kita.
Assalamualaikum.